Kinderen vinden techniek leuk – Club Fablab groot succes!

Bij de Dag van de techniek (vrijdag) zagen we alleen maar enthousiaste kinderen. Veel van deze kinderen kwamen terug op zaterdag tijdens de Open Bedrijvendag. Vervolgens zagen we bij het FabLab de aanmeldingen binnen stromen! Wij trekken de conclusie: kinderen vinden techniek leuk en willen hier graag mee aan de slag.

Dat kinderen graag met techniek bezig zijn is voor ons niet nieuw. Onze Club Fablab op de vrijdag zat met weinig PR al snel vol. De kinderen die komen, die willen graag blijven. De coaches blijven nieuwe dingen aanbieden. Veel van de kinderen op vrijdag komen nu ongeveer een jaar bij ons. Wat zien we ze groeien! Elk op hun eigen manier.

Club Fablab –¬† vrijdag

Op vrijdag was de groep als volgt verdeeld. 2 kinderen wilden lekker verder programmeren in Scratch. Dit kunnen ze nu heel zelfstandig. Een groep kinderen volgden een (extra) instructie Tinkercad. Gewoon lekker alle ruimte om te ontdekken en je vragen te stellen (zie foto). 2 jongelui kennen Tinkercad op hun duimpje. Voor hen was er een uitdagende Tinkercad opdracht. Zij konden dit al heel zelfstandig!

Een ander groepje ging verder programmeren met de Micro:bit. Ze hadden een karretje rijden met een sensor. Iemand kwam met het idee om een doolhof te bouwen. Gelukkig was er hout. Maar hoe blijft dat nu staan… van alles proberen. Uiteindelijk gingen ze “voetjes” tekenen in Tinkercad om vervolgens zelfstandig uit te snijden met de lasersnijder. Hoe tof is dit!

 

Club FabLab – donderdag

Afgelopen donderdag konden we starten met een 2e Club FabLab. Sommige deelnemers kwamen al regelmatig op de Maak-Middagen en wilden wel meer. Een grote groep kwam omdat ze op de dag van de Techniek of tijdens de Open bedrijvendag hadden gezien wat bij het FabLab kon. De inschrijving was niet bij iedereen helemaal goed gegaan, waardoor er meer kinderen waren dan gepland. Er waren maar liefst 18 kinderen enthousiast. Van een groot deel weet ik al dat ze zich voor vast aanmelden voor de donderdag club.

We kijken er nu al naar uit om met deze groep net zo te groeien als met de vrijdag club. In aantal (niet heel veel ruimte meer), maar vooral in persoonlijke ontwikkeling bij de kinderen.

Vriend van het FabLab

Deze groep kinderen die enthousiast naar Club FabLab wil komen (om-de-week), zijn de werknemers van de toekomst. We zien dat de kinderen op de leeftijd van 6 tot 12 heel veel kinderen enthousiast zijn en open staan om veel dingen te proberen. Of dit nu een eekhoornhuisje bouwen is, deurbel solderen, een 3D print ontwerpen of programmeren is.

We zien het succes en we voorzien dat de donderdaggroep ook al snel vol zit. Op naar meer groepen! Dit moeten we wel rond kunnen krijgen met vrijwillige coaches, betaalde krachten. Als Vriend van het FabLab kunnen jullie dit financieel ondersteunen, of hulp in menskracht. Helpen jullie mee? Zodat wij deze groep jongelui enthousiast maken zodat zij in de toekomst bij jullie aan de slag gaan?

Bekijk hier meer informatie over Vrienden van het FabLab. Of neem contact op met Kirsten Kosters, de FabLab Coördinator.