12 juli 2023

Instructie: Laserbox

Sofware Laserbox

In het FabLab hebben we de Laserbox. Een lasersnijder die eenvoudig te bedienen is met de eigen, bijbehorende software. Deze software kun je ook thuis op je computer installeren. Kun je thuis alvast controleren hoe jouw ontwerp eruit ziet.

In het FabLab hebben we een “vaste” laptop bij de Laserbox staan. Open op die laptop jouw ontwerp, en ga op die laptop aan de slag.

Op sommige laptops in het FabLab staat de Laserbox software wel geïnstalleerd. Kijk of je die kunt vinden. Dan kun je alvast oefenen. Werk je op een Chromebook? Helaas, daarop staat de software sowieso niet.

Instructie Laserbox

De Laserbox bedienen leer je vooral door te doen. Leer onder begeleiding van een coach of een ervaren deelnemer hoe je de Laserbox moet bedienen. Je mag zelfstandig met de Laserbox werken als je een handtekening op “jouw kaartje” hebt staan. De startersopdrachten zijn heel fijn om ook de Laserbox te leren bedienen.

Het restmateriaal en papier/karton mag je altijd gebruiken. Speciaal en groter materiaal moet je altijd aanvragen bij een coach.

Instellingen Laserbox

Hieronder een overzicht met de laser instellingen van meest gebruikte materialen in het FabLab.
LET OP: als je deze instellingen gebruikt is het geen garantie dat het de beste instelling is. Het kan zijn dat je de instellingen nog wat moet aanpassen.

Staat het betreffende materiaal nog niet toegevoegd: voeg dan het materiaal toe met onderstaande omschrijving en instellingen.

P=Power, S = Speed , N=Number of passes

Voor papier en karton gebruiken we de standaard instellingen van de Laserbox.

Timmerplaat (Gamma) – 3mm
Snijden: P=44, S=10, N=1
Graveren: P=10, S=74, N=1

Plexiglas (doorschijnend en gekleurd) – 3mm
Snijden: P= 90, S=15, N=1
Graveren: P=30, S=64, N=1

MDF – 3mm
Snijden: P=60, S=9, N=1
Graveren: P=30, S=72, N=1

Goud/zilver Karton – 1mm
Snijden: P=90, S=15, N=1

Foam/Vilt stickers – 2mm
Snijden: P=50, S=80, N=1