23 februari 2024

Inspiratie: Lasersnijden

Op deze pagina staan allemaal voorbeelden wat je kunt maken met een lasersnijder. Laat je inspireren tot het zelf maken van een mooi ontwerp!

Er zijn verschillende software waarmee je een ontwerp kunt maken. In het Fablab ontwerpen we voornamelijk met Tinkercad.

Je kunt ook ontwerpen in Inkscape of een afbeelding maken voor graveren in Pixelart. Meer weten:  https://www.fablabcoevorden.nl/aan-de-slag/digitaal-tekenen/ 

Kast

In het FabLab staat een kast met allerlei voorbeelden. Veel van de dingen die je op de foto ziet, staan ook in de kast. Je mag het voorbeeld uit de kast pakken als hulp bij het ontwerpen. Zet hem wel weer even terug op de juiste plek!

(Hoe hoger in de kast, des te ingewikkelder ontwerp…).

Starter

Eerste opdracht = leren snijden

Maak een wenskaart (standaard kaart is 100 bij 150 mm), waarbij je de laser alleen laat “snijden”. Kijk goed wat er gebeurd met alle vormen! Wat blijft zitten en wat valt eruit.

Tweede opdracht = snijden en graveren

Wil je snijden en graveren in jouw ontwerp? Dan moet je ontwerp uit 2 delen bestaan! Het deel wat je wilt snijden en de onderdelen die je wilt graveren.

Ontwerp een sleutelhanger met jouw naam (of iets anders). De sleutelhanger en het gat moeten worden uitgesneden. De tekst erop ga je graveren.

Junior

Deze opdrachten zijn iets lastiger. Je moet hier meer op de afmetingen en vormen van een ontwerp letten. Maar als je een kaart en sleutelhanger kunt maken, kun je ook met deze ontwerpen aan de slag.

Tijdens Maak-Middagen in het FabLab staan deze opdrachtjes regelmatig op het programma.

Expert

Dit zijn voorbeelden waar je meer ervaring en inzicht voor nodig hebt. De maten moeten precies passen. Je moet goed weten welk effect het materiaal op jouw ontwerp heeft. Vaak bestaan de ontwerpen uit meerdere delen.