12 juli 2023

Papierconstructies

Met papier en karton kun je super veel maken. Van een 2D vel kun je super coole 3D bouwwerken maken. Doe hier inspiratie op! Inspiratie niet alleen voor mooie papierconstructies, maar ook voor lasersnijden en misschien ook wel voor 3D printen.

Je snapt, we hebben niet alles “uitgeprint” voor je liggen. Vraag aan een coach welke materialen nu voor jou beschikbaar zijn.

TemplateMaker

Op deze website kun je bouw/vouw – pakketten maken. Deze kun je uitprinten, maar ook downloaden als .SVG (dus geschikt voor de lasersnijder). Let op de maten!

  • Dik papier (karton) voor de printer is er maximaal in A4.
  • Dun wit papier is er in A3 formaat.
  • Werkbereik Laserbox maximaal 300 x 500 mm.

Canon Papercraft

Op deze website staan ongelooflijk veel bouwpakketten. Knippen, snijden, plakken, in elkaar zetten en zie wat je allemaal kunt maken met papier. Je moet rustig en nauwkeurig werken, en de instructies stap voor stap volgen. Dan kom je een heel eind.

We hebben niet alles uitgeprint liggen. Zie je eentje die je graag zou willen maken, vraag of het mogelijk is deze te printen. Dit kan niet altijd, en niet op elk moment.

Let op: kies een ontwerp wat past bij wat jij kan en de beschikbare tijd die je hebt! Begin met een simpel (door FabLab uitgekozen) ontwerp en laat zien wat je kunt.

Vliegtuigjes vouwen – Fold & Fly

Welk vliegtuigje komt het verst? Welke blijft het langst in de lucht?
Oefen met strakke vouwen en zie het effect op je vliegtuigje.

Maakt de dikte van het papier uit voor de vliegkunst van jouw vliegtuig?

Origami – vouwkunst

Met één of meer vouwblaadjes kun je de meest bijzondere creaties maken. Van een 2D blaadje naar 3D model! Hoe netter en preciezer je kunt werken, des te strakker wordt je eindresultaat. Hiervoor moet je gewoon oefenen.

Voorbeelden kun je op het internet vinden:

“3D printen” met karton

Een 3D print is opgebouwd uit allemaal laagjes. Je kunt ook met laagjes karton je eigen 3D print maken.

Bekijk op deze website maar de uitleg.

Je kunt ook heel goed een huisje bouwen met laagjes. Hoe zien de “plankjes” eruit als je een deur of raam wilt? Wat als je dat allebei wil….

Jouw kartonnen ontwerp kun je ook:

  • op de computer maken, geschikt voor de 3D printer.
  • op de computer maken, geschikt voor de lasersnijder.

Wil je weten hoe je dat doet? Vraag naar de “laagjes huis” opdracht.

Eigen idee deelnemer Club FabLabEigen bouwwerk

Combineer bovenstaande technieken met lasersnijden, 3D printen en elektronica. Soms is met de hand iets uitknippen nou eenmaal handiger dan een hele machine gebruiken. Restmaterialen mag je altijd gebruiken. Heb je andere materialen nodig. Kom met een plan, overleg met een coach wat je allemaal kunt gebruiken.