25 januari 2024

Digitaal tekenen

Logo’s, game karakters, posters … het zijn allemaal digitale tekeningen. Eenmaal een mooie tekening of ontwerp gemaakt? Dan kun je het zo vaak gebruiken als jij wilt. Je kunt het “ouderwets” op papier printen en ophangen in huis. Maar je kunt je digitale ontwerp ook lasersnijden of graveren. 

Digitaal tekenen kun je met heel veel soorten software. Sommige software is gratis, sommigen zijn heel duur. Sommigen zijn best ingewikkeld, anderen kun je snel gebruiken. Elk programma heeft zijn eigen voor- en nadelen. Vaak kun jij je tekeningen ook weer in een ander programma gebruiken.

Hoe kun je digitaal tekenen?

Wij hebben de volgende software voor je uitgekozen. Allebei is gratis dus je kunt er ook thuis mee aan de slag. Heb je nog niet zoveel computer- en tekenervaring, begin dan met Pixelart.

Pixilart: Is een gratis online programma waar je (kleine) pixeltekeningen in maakt. Zet je meerdere afbeeldingen achter elkaar, dan kun je een gifje (mini filmpje) maken. De afbeeldingen die je maakt, kun je gebruiken in bijvoorbeeld Scratch. Ook kun je de afbeeldingen graveren met de laser.

Aan de slag: https://www.pixilart.com/draw

Inkscape: Is een gratis programma, die je op je computer download. Voor Inkscape is het fijn als je al ervaring hebt met verschillende soorten software en je een (korte) instructie krijgt. Als je de basis kent, kun je zelfstandig verder leren. Met Inkscape kun je niet alleen prachtige afbeeldingen maken, maar kun je ook hele mooie ontwerpen voor de lasersnijder maken.

Download hier Inkscape: https://inkscape.org/ 

Start met:

Begin met Pixelart. Ga eerst lekker experimenteren en kijken wat je er allemaal mee kunt. Ontdek waar alle knoppen voor zijn.

Kun jij uitvinden hoe je niet alleen 1 plaatje maakt, maar ook een filmpje (gifje)?

Binnenkort kun je hier een inspiratiepagina vinden met ideetjes wat je allemaal kunt maken met Pixilart.

Daag jezelf uit!

Inkscape is een programma waar je veel mee kunt. Tegelijk kun je in het begin er nog niet zoveel mee. Gun jezelf de tijd om Inkscape te ontdekken en begin met simpele ontwerpen. Je zult zien dat ontwerpen in Inkscape je steeds beter afgaat als je veel oefent.

Tijdens Club FabLab geven we af en toe een instructie Inkscape.

Binnenkort kun je hier een inspiratiepagina vinden met ideetjes wat je allemaal kunt maken met Inkscape.