12 juli 2023

Meer leuks!

… leuke dingen die nergens anders op de website passen, maar die je wel kunt doen in het FabLab of thuis. Sommige dingen zijn leuk voor tussendoor (als je even moet wachten). Afhankelijk van welke coach aanwezig is kun je meer of minder geholpen worden bij deze activiteiten. Maar bij alles kun je in meer of mindere mate ook zelf gaan experimenteren en uitzoeken (YouTube instructiefilmpjes zoeken bijvoorbeeld).

Wij controleren regelmatig de links, maar het kan natuurlijk zijn dat deze toch niet meer werkt. We vinden het fijn als je dat even aan ons doorgeeft. Gewoon direct in het lab, of het mag via de e-mail naar welkom@fablabcoevorden.nl.

LaQ

LaQ eigen bouwwerkWe hebben in het FabLab dit leuke bouwsysteem. Bouw je eigen ontwerpen of volg één van de bouwinstructies. Op de website van LaQ kun je heel veel voorbeelden vinden. Ga je voor een 2D of 3D ontwerp? Je kunt kiezen uit level 1 t/m 6.

PixilArt

Maak met pixels je eigen gifje! Probeer het uit. Let op! Wil je je gifje bewaren en werk je in het FabLab? Sla je ontwerp op een usb-stick op (vraag aan een coach). Of stuur het via de e-mail direct naar jezelf of je ouders.

3D kleien

vogeltje digitaal kleienMet dit programma kun je weer heel andere vormen maken voor de 3D printer dan met Tinkercad. Je krijgt een “digitale homp klei” en die kun je bewerken. Probeer het gewoon eens uit.

Wil je meer instructie? Zoek op YouTube met de termen “sculptgl tutorial” en je krijgt verschillende instructie filmpjes. De meeste zijn in het Engels, maar je kunt ook veel leren door het zien gebruiken van de knoppen.

Wil je het ontwerp ook printen? Denk dan goed aan dat wat een printer kan printen! Zorg in ieder geval voor een vlakke onderkant. Dit kun je eenvoudig aanpassen in Tinkercad met behulp van een vierkant “gat”.

Inkscape 

Inkscape is een gratis vectortekenprogramma. Dit programma moet je op de computer installeren als je hier thuis mee aan de slag wilt.

Je kunt hier vector illustraties mee maken. Maar ook heel goed vectortekeningen die geschikt zijn voor de lasersnijder. Het werkt echt wel even anders dan Tinkercad, maar als je het onder de knie krijgt zijn er wel heel veel mogelijkheden. Niet alleen voor de lasersnijder, maar ook voor het maken van afbeeldingen, illustraties en drukwerk.

Het is een open source programma, en veel mensen hebben hier een onderdeel aan toegevoegd. Er zijn dus heel veel mogelijkheden, maar hierdoor is niet altijd alles even makkelijk te vinden.

Ideetjes om in Inkscape te ontwerpen:

  • Je eigen Sprite voor Scratch (kun je in scratch importeren).
  • Je eigen logo.
  • De startersopdrachten voor de Laserbox (wenskaart, stickervel, sleutelhanger). Om zo te leren werken met Inkscape en de Laserbox.
  • De ontwerpkaarten voor lasersnijden kunnen ook in Inkscape getekend worden.

Wil je in het FabLab aan de slag met Inkscape, dan moet je zelf  experimenteren en proberen. Niet elke coach kent Inkscape. Op YouTube kun je instructies vinden. Hier een link naar een Nederlandse Instructie.

Let op! Werk je in het FabLab, dan moet je jouw ontwerp opslaan op een USB-Stick. Ga je hier uitgebreid mee aan de slag, vraag dan om tijdelijke FabLab USB-stick aan een coach.

Knikkerbaan maken met SIM lab Tinkercad

Je kunt in Tinkercad een knikkerbaan/kettingreactie bouwen. Hieronder heel in het kort hoe je dit moet doen. Begin met experimenteren zodat je weet welke mogelijkheden er zijn. Maak daarna een plannetje en ga gericht een knikkerbaan ontwerpen.

  1. Open je eigen account in Tinkercad en open een nieuw 3D werkveld.
  2. Zet een aantal voorwerpen/blokken neer. Plaats een aantal in de lucht, of op een rand.
  3. Ga naar het SIM-lab. Hier kom je door op de appel te klikken.
  4. Onder je ontwerp zie je een play-knop. Zet de simulatie aan en kijk wat er met jouw ontwerp gebeurd.
  5. Je kunt per voorwerp het gewicht/materiaal aanpassen.

Hier kun je meer informatie vinden over Sim Lab op de website van Tinkercad zelf.

Robot arm programmeren

dobot armMet dit spelletje kun je een robotarm leren programmeren. Net zoals de Dobot armen die je in het FabLab ziet staan.

MakerCase

Met deze tool heb je heel snel een “bakje” in de gewenste maat voor de lasersnijder. Wil je dit bakje aanpassen, dan kun je gebruik maken van Inkscape. Hiervoor kun je geen Tinkercad gebruiken.