22 februari 2024

Inspiratie: 3D prints

Op deze pagina staan allemaal voorbeelden wat je kunt maken met een 3D printer. Laat je inspireren tot het zelf maken van een mooi ontwerp!

Er zijn verschillende software waarmee je een 3D ontwerp kunt maken. In het Fablab ontwerpen we voornamelijk met Tinkercad.

Een leuk alternatief is 3D kleien. Hiermee kun je heel ander soort vormen maken. Deze vormen kun je ook weer importeren in Tinkercad, waardoor je nog meer soorten ontwerpen kunt maken. Op deze website kun je online “3D kleien”: https://stephaneginier.com/sculptgl/ 

Heb je een ontwerp af en wil je hem printen? Hier lees je hoe dat moet.

Kast

In het FabLab staat een kast met allerlei voorbeelden. Veel van de dingen die je op de foto ziet, staan ook in de kast. Je mag het voorbeeld uit de kast pakken als hulp bij het ontwerpen. Zet hem wel weer even terug op de juiste plek!

(Hoe hoger in de kast, des te ingewikkelder ontwerp…)

Starter

Begin met het ontwerpen van een 3D mini.

  • Bouw een huisje, raket, auto, dier of poppetje.
  • Probeer je favoriete (game) figuur na te maken.
  • Maak één van de wezens of personages uit Tinkercad zelf na (olifantje, pinguïn, …).
  • … eigen idee …

Printduur tijdens Club FabLab = 10 – 15 minuten!

Hieronder een aantal voorbeelden van 3D mini’s. In het lab staan er nog veel meer!!

Junior

Deze opdrachten zijn iets lastiger. Je moet hier meer op de afmetingen van een ontwerp letten. Maar als je een 3D mini kunt maken, kun je ook met deze ontwerpen aan de slag.

Tijdens Maak-Middagen in het FabLab staan deze opdrachtjes regelmatig op het programma.

Expert

Dit zijn voorbeelden waar je meer ervaring en inzicht voor nodig hebt. De maten moeten precies passen! Je moet goed weten wat een printer wel en wat een printer niet kan.

Wil je iets met een scharnier maken? Ontwerp dan eerst een losse scharnier en maak een testprint. Gaat dat goed? Gebruik die scharnier dan in een groter ontwerp.