12 juli 2023

Tinkercad

Tinkercad

Is een gratis online modeleerprogramma van Autocad. In FabLab Coevorden gebruiken we Tinkercad vooral voor het maken van 3D modellen voor de 3D printer en het ontwerpen van 2D modellen voor de lasersnijder.

Inloggen

Log hier in met jouw FabLab Alias. Jij beheert jouw ontwerpen en de FabLab Coaches kunnen met je mee kijken. Ook kun je in het FabLab snel en eenvoudig gebruik maken van de bijbehorende machines. Thuis kun je met jouw inlog ook in deze account werken.

Wil je voor thuis een eigen account? Of willen je ouders, broers en zussen ook aan de slag in Tinkercad? Dat kan! Op www.tinkercad.com maak je eenvoudig een eigen account aan. Je werkt online (geen installatie nodig) en het is gratis.

Belangrijke Tips & Trics

Zorg dat je deze tips allemaal leert gebruiken. Zo kun je sneller, mooier, nauwkeuriger en origineler gaan ontwerpen.

Tips:

  • Gebruik de muis!
  • Gebruik voor 3D ontwerpen alleen de basisvormen uit Tinkercad. Heel veel andere vormen uit Tinkercad zijn niet geschikt voor 3D printen (er zijn een paar extra vormen wel praktisch, maar daar kom je vanzelf achter).
  • Gebruik voor Lasersnijden alleen (basis)vormen die op het werkveld dezelfde vorm hebben als het bovenaanzicht.
  • Leer zoveel mogelijk “Trics”! Daardoor kun je in Tinkercad steeds sneller hele lastige en precieze ontwerpen maken.
  • Ja, we weten het. Soms is Tinkercad niet handig… Dan kan iets wel, maar is het niet logisch. Als je dit merkt heb je veel ervaring! Je kunt leren hoe je iets voor elkaar krijgt in Tinkercad, of je gaat (met coach) opzoek naar een andere software die dat beter kan.

Trics:

Weet je even niet meer hoe iets moet? Lees de korte uitleg of bekijk het korte filmpje.

We zijn bezig om deze pagina’s aan te vullen.

Extra’s

  • Plaatje van internet gebruiken: Plaatjes zoeken, bestandformaat, omzetten bestandsformaat, importeren, vorm toevoegen.
  • Basisvormen aanpassen: maak de cirkel echt rond, kubus met afgeronde hoeken, ster met meer of minder punten.