12 juli 2023

Instructie: 3D printer

3D printers in het Fablab

Slicen & g-code

Jouw 3D ontwerp (.stl) moet je nog geschikt maken voor de printer. Dit noemen we slicen! Je stelt met het slicen de printer in. Denk aan de temperatuur, de dikte van het filament, de snelheid van de printer en of je nog ondersteuning nodig hebt. Het bestand na het slicen noemen we de g-code.

Je kan allerlei instellingen aanpassen bij het slicen. We leren jullie de belangrijkste. Als je oefent en gaat printen loop je vanzelf tegen misprints aan. Wat moet je dan aanpassen? Dat leer je door te doen.

Welke printer en slicer?

In het Fablab hebben we een aantal Prusa i3 MK3S printers. We werken daarom ook met de Prusa Slicer. Je kunt ook met andere slicers werken, maar omdat deze software van dezelfde makers is, communiceren ze het best met elkaar. Wij merken dat in de kwaliteit van de uiteindelijke prints.

Je leert slicen met de Prusa Slicer. Als je later een andere slicer gaat gebruiken zul je zien dat je vergelijkbare instellingen kunt aanpassen. De termen blijven hetzelfde, maar je moet door een andere lay-out soms even zoeken waar je wat kunt instellen.

Wil je thuis alvast slicen? Ga naar de website van Prusa en download en installeer de slicer.

Kies de juiste printer!

Original Prusa i3 MK3S & MK3s+

Vink de volgende Nozzle’s aan: 0,4 en 0,6.

Kies materiaal PLA!

Gebruik je een andere printer en ander materiaal, dan kun je dat altijd toevoegen.

3D ontwerp exporteren vanuit Tinkercad

Je hebt in Tinkercad een 3D ontwerp gemaakt. Exporteer jouw ontwerp als .stl zodat je kunt gaan slicen.

Basis instructie slicen

Je kunt heel veel instellen met een slicer. In dit filmpje laten we jou de belangrijkste onderdelen zien.

Let op: werk je in het FabLab op een Chromebook… dan kun je niet slicen. Zorg dat je een laptop hebt, daar staat de software wel op.

Checklist instellingen:

  • Kies de juiste printer met juiste Nozzle (MK3S + (voor 0,4 nozzle) en MK#s + 0,6 nozzle.
  • Zorg dat het filament op PLA staat (dan heb je de juiste nozzle temperatuur (215 graden) en het juiste bed temperatuur (60 graden).
  • Stel in of je support nodig hebt (liever niet, soms is je ontwerp draaien voldoende).
  • Vulling 15% is meestal prima.
  • Kies de dikte waarmee je jouw print wilt opbouwen. Hoe kleiner, hoe nauwkeuriger en hoe langzamer je print gaat.
  • Hou altijd de eerste print laag in de gaten! Is de hechting dan niet goed, dan zal je print nooit goed gaan. Probeer je ontwerp klein uit!
  • Laat je ontwerp even afkoelen en haal je ontwerp en alle restjes filament van het printerbed. Doe dit met handschoenen! Zodat het bed schoon blijft en de volgende ook weer een nette print krijgt.

Printer bedienen

Hiervoor krijg je instructie en begeleiding van een coach. Je mag pas zelfstandig printen als je van een coach een handtekening op “jouw kaartje” hebt staan.

Filament vervangen

Standaard kun je kiezen uit de kleur filament die op de printers zitten. Wil je graag met een andere kleur printen? Dan overleg je dit met een coach. Soms kan het wel en soms niet.

Het filament mag je niet zelfstandig vervangen. Dit gebeurd standaard onder toezicht van een coach.

Ontwerp van de printer afhalen

In het FabLab doen we handschoenen aan als we de print van het bed halen. Niet omdat het zo heet is dat je je vingers kunt verbranden. Dit doen we vanwege onze “vette” vingers. Als we zonder handschoenen de print van het bed halen, wordt dit bet een beetje vettig. Hoe vetter het bed, des te slechter hecht jouw print aan het bed. En je weet het, als de eerste laag niet goed gaat, dan gaat je hele print mis!

Voorkom misprints en gebruik de handschoenen. In het filmpje gebruiken we nog geen handschoenen, maar sinds iedereen die gebruikt hebben we hier in het FabLab veel minder vaak een misprint :). 

Is het bed toch vies/vettig (kan altijd), vraag even aan een coach hoe je dit schoon kunt maken.