“Dag van de Techniek” en “Open bedrijvendag” is gouden combinatie!

Tijdens de “Open Bedrijvendag” en de “Dag van de Techniek” gebeurd er veel! Als Fablab Coach/Coördinator zie ik voor mijn ogen hoe de zaadjes geplant worden bij de verschillende bezoekers. Allereerst zie ik op deze dag alleen maar blije gezichten en enthousiaste bezoekers. Ik zie niemand verveeld op zijn mobiel kijken… Daarnaast heb ik veel mooie gesprekken. Hierover deel ik later meer.

Gouden combinatie
Waarom is de combinatie van de Open bedrijvendag en Dag van de Techniek een gouden combinatie? Als bedrijf, organisatie hoef je maar 1 keer een activiteit voor te bereiden. Op vrijdag komen ruim 300 groep 7 leerlingen (met leerkrachten en een aantal ouders) naar de Nieuwe Veste. Deze worden enthousiast en komen graag met het hele gezin op zaterdag nog een keer (nog een keer zo’n 300 bezoekers). Ook ouders die niet in eerste instantie naar een open bedrijvendag gaan, worden enthousiast gemaakt.

Diversiteit in de techniek
Doordat er meerdere bedrijven bij elkaar staan, kunnen de kinderen de diversiteit binnen de techniek zien. Ze zien enthousiaste techneuten die een rolmodel voor hen zijn. Kinderen (en vaak hun ouders) hebben geen benul hoeveel verschillende mogelijkheden in de techniek zijn. Op de leeftijd van 10 jaar beginnen er serieuze toekomstplannen te ontstaan bij deze kinderen. Ze willen niet meer allemaal voetballer, ballerina of brandweer worden. Ze gaan meer kijken naar hun interesses.

Jonge leeftijd zaadjes planten
Daarom moeten kinderen vanaf jonge leeftijd al kennismaken met de verschillende mogelijkheden. Als je het niet kent wordt het nooit een serieuze optie voor de toekomst. Er kunnen tijdens deze dagen heel veel zaadjes geplant worden bij toekomstige techneuten. En omdat deze dagen niet op zichzelf staan, kunnen de zaadjes ook opbloeien.

Ze kunnen opbloeien tijdens de Maak- & Club-middagen van het Fablab. Bij de mooie technieklessen voor groep 8 op De Nieuwe Veste. Bij de lessen Creatieve Technologie en O&O in de 1e en 2e klas (alle leerlingen van De Nieuwe Veste). Zodat deze leerlingen vervolgens een technische richting kiezen in het VMBO of het Technasium gaan volgen.

Daarnaast worden er zaadjes geplant bij de leerkrachten in het basisonderwijs. Ook ouders, grootouders krijgen een positief beeld van techniek en technologie.

Er volgen een aantal verhalen van mij van deze dagen. Verhalen waarin jullie kunnen lezen hoe de zaadjes geplant worden op deze dagen!

Zelf investeren in de “Makers van de Toekomst”?
Het Fablab kan heel goed vrijwilligers gebruiken tijdens de Club Middagen op donderdag en vrijdag (dan kunnen er meer kinderen meedoen). Ook kun je als bedrijf het FabLab sponsoren door “Vriend van het Fablab” te worden.

De Dag van de Techniek wordt door De Nieuwe Veste georganiseerd en de Open bedrijvendag, het techniekplein is in samenwerking met Ondernemend Coevorden en de gemeente georganiseerd. Samen de jeugd enthousiast maken voor techniek!

Welke bedrijven waren aanwezig op Dag van de Techniek en/of Open bedrijvendag:

 • Langeland & Borgman (Soldeerproject voor zaterdag achter gelaten)
 • Vriend B.V.
 • Forbo (Zaterdag ook aanwezig op het Techniekplein)
 • Swanink Technology Coevorden (Zaterdag bedrijf open)
 • Feijen (Zaterdag verzorgden ze ook koffie)
 • JH Production
 • Ecotec World (Zaterdag bedrijf open)
 • RUG-Bus, Rijksuniversiteit Groningen (zaterdag ook aanwezig)
 • NHL -Stenden
 • Ahlers
 • AVC Support (Zaterdag ook aanwezig op het Techniekplein)
 • ET Coevorden
 • Fonville (Zaterdag ook aanwezig op het Techniekplein)
 • CAS-GEA Emmen