Basisworkshop Lasersnijden – Volwassenen

Afgelopen zaterdag konden we als FabLab Coevorden voor de allereerste keer een workshop aan volwassenen geven! Het FabLab is gestart in Coronatijd en we waren afhankelijk van de geldende maatregelen. Meerdere keren hebben we in de startblokken gestaan en nu kon de basisworkshop dan eindelijk gegeven worden.

We zijn begonnen met een korte uitleg over lasersnijden, de Laserbox (machine uit het FabLab) en verschillende tekenprogramma’s. Daarna zo snel mogelijk aan de slag met een eigen ontwerp. Want lasersnijden leer je door doen.

Reactie deelnemers: Wij waren nog totaal onbekend met Lasercutting toen we aan de workshop begonnen. Maar na 2 uur waren we heel veel wijzer en konden we zelf al iets maken om te snijden met de laser. De 2 uur zijn werkelijk om gevlogen. Mede omdat de sfeer heel ontspannen was en de kundige docenten alle tijd namen voor vragen of onduidelijkheden.

Snel aan de slag
Als eerste gingen de deelnemers aan de slag met het ontwerpen van een kaart voor de lasersnijder. Voordeel is dat je op deze manier snel kunt ervaren hoe jouw ontwerp eruit gaat zien. Aan jouw als deelnemer de keuze hoeveel tijd je aan de kaart besteedt.

Na een eerste uitsnede van de kaart kun je aan de slag met één van de keuzeprojecten. Er zijn verschillende niveaus. We helpen je met het kiezen van een kaart die past bij jouw wensen en kunnen. Zodat je naar huis gaat met een project, helemaal door jezelf ontworpen!

Op de foto hieronder zie je verschillend voorbeelden van wat je kunt maken met een lasersnijder. Op het internet zijn ook heel veel voorbeelden te vinden. Bekijk deze website maar eens: https://www.instructables.com/workshop/laser-cutting/projects/.

Als je eenmaal zelf kunt tekenen, kun je projecten ook aanpassen aan je eigen smaak, stijl of maatvoering.

Gratis software
We werken met gratis software. Je kunt daarom gemakkelijk thuis verder leren. Je krijgt het handboek 2D tekenen in Tinkercad mee naar huis. Dit in combinatie met de basisworkshop geeft je handvaten om jezelf verder te ontwikkelen. Je kunt natuurlijk ook naar een volgende workshop komen om in het FabLab je vaardigheden verder te ontwikkelen.

Nieuwsgierig naar de basisworkshop lasersnijden (of 3D printen)? Kijk op onze site om je aan te melden. Let op: Het kan voorkomen dat er op dit moment (nog) geen datum beschikbaar is.