13 juli 2023

Materialen

Deze materialen zijn aanwezig in FabLab Coevorden en worden ingezet bij de activiteiten. We gaan netjes en zuinig met materialen om. Wil je aan de slag met bijzondere materialen, dan moet je aan een coach duidelijk kunnen maken wat je gaat maken en hoeveel je van het materiaal (ongeveer) nodig hebt. Ben je aan het oefenen, aan het testen -> gebruik dan restmateriaal.

We doen ons best om de pagina en onze voorraad up-to-date te houden. We bieden geen 100% garantie dat het aanwezig is en dat jij er op elk moment mee aan de slag kunt. Gebruik dit overzicht als inspiratie als jij bezig bent met een eigen ontwerp!

Restjes bak

restjes bak

Bij de Laserbox staan een aantal bakken met restmateriaal. Dit materiaal mag je altijd gebruiken. Deze bakken zijn geen afvalbakken!! Gooi het afval gewoon weg in de papierbak of prullenbak.

3D filament

In het FabLab hebben we verschillende kleuren filament. We gebruiken vooral PLA. PLA (polymelkzuur) is een biologisch afbreekbaar plastic. Gemaakt uit bijvoorbeeld maiszetmeel of suikerriet.

PLA is daarom ook voedselveilig! Maar let op, door het printproces komen er kleine gaatjes in jouw maaksel. Het is wat poreus, net zoals je houten spatel die je bij het koken gebruikt. Dat is lastig schoonmaken en er kunnen dan makkelijk bacteriën in gaan groeien.

Een 3D print van PLA moet je met de hand afwassen. In de vaatwasser smelt het!

Standaard kun je printen met de kleuren die op de printers zitten. Heb je een speciale kleur voor je ontwerp nodig? Vraag aan een coach welke kleuren beschikbaar zijn.

Hout

Voor de laserbox gebruiken we vooral 3mm dik timmerplaat. Dit is heel licht materiaal en heeft een mooie nerf. Je kunt dit materiaal mooi inkleuren met de “verfstiften”. Let op: de dikte van dit materiaal wil nog wel eens verschillen. Komt het heel nauwkeurig? Check de dikte met een schuifmaat.

3mm mdf is nauwkeuriger in de dikte. Het is wel harder om te snijden met de laserbox. Ook is het inkleuren minder “mooi”. Maar ook dat is afhankelijk van de smaak.

Restanten:

Er ligt nog wat 4mm populieren hout. Dit hout is lichter van kleur en daarop kun je heel mooi graveren. Soms is de binnenste laag niet helemaal gevuld, of juist wat meer gevuld. De instellingen van de laser zijn daarom niet altijd goed. Soms ga je door de eerste laag met graveren. En soms kom je juist niet door het hout met de standaard instellingen voor 4mm populierenhout.

3mm beukenhout is erg mooi materiaal om mee te lasersnijden. Het heeft een beetje roodachtige gloed en is zwaarder dan de timmerplaat. Dit materiaal is op dit moment erg duur geworden. En omdat voor de meeste projecten timmerplaat ook voldoet gebruiken we dat meestal.

Papier/Karton

Gekleurd karton/stevig papier: diverse kleuren karton in A4 en A5 formaat aanwezig. Zeer geschikt voor het maken van kaarten met de lasersnijder.

..mm dik karton: zeer stevig karton. Goed voor het maken van bouwwerken. Het knippen/snijden van dit materiaal is wel wat lastiger. De laser heeft ook behoorlijk wat power nodig om er doorheen te komen.

Golfkarton: hergebruiken we van oude kartonnen dozen. Er ligt meestal golfkarton in verschillende diktes. Heel goed om een prototype van te maken. Je kunt er zowel in snijden als graveren.

Foliepapier: mooi glanzend papier met een print. Het kan in de lasersnijder, maar de randen smelten wat. Elke kleur heeft een wat andere eigenschap. Test wat de juiste instellingen voor de laser zijn. Gewoon de schaar gebruiken kan natuurlijk ook!

Goud/zilver karton: De ene kant is zilverkleurig, de andere kant goudkleurig. Prachtig materiaal om het gevoel van “metaal” te hebben. Je kunt dit gewoon snijden met de lasersnijder. Maar je kunt natuurlijk ook gaan knippen met een schaar.

Overig plaatmateriaal

foamFoam stickers/ Vilt stickers: A5 vel foam of vilt in verschillende kleuren. Je kunt hier stickers mee uitsnijden met de lasersnijder.

Plexiglas – 3mm of 4mm dik -> doorschijnend.

Gekleurd plexiglas – 3mm dik in verschillende kleuren. Sommige kleuren zijn doorschijnend, andere kleuren zijn “dicht”.

Stroom/elektriciteit

  • 3V batterijen
  • AA batterijen
  • ledlampjes
  • RGB-ledlampjes
  • 3V batterijhouders
  • kopertape
  • koperdraadjes (dun)
  • Tig Lasdraad (diverse diktes)
  • drukknopjes / schuifschakelaars
  • Soldeertin

Overig

  • Splitpennen: Hiermee kun je draaiende onderdelen maken. Gebruik het bij papier, hout en ….?
  • Touw/Koord: Er is “onzichtbaar” visdraad, touw en koord…. wat heb jij nodig?
  • IJzerdraad (heel dun)
  • Potloden, stiften
  • Verfstiften (diverse soorten)
  • Chenille draad
  • Ringetjes, waxkoord, bolletjes ketting, oorhangers -> verschillende materialen voor sieraden maken.
  • Saté prikkers
  • Veren (gesponsord door Globe Veren)